Prismodtager 2007: Hospitalsklovnen “Lulu”

Modtager på vegne af Projekt Hospitalskloven “Lulu”: Lis Vilain, Kastanievej 64, st. Odense M.

Hospitalsklovnen ”Lulu” alias Lis Vilain var indstillet til prisen,  p.g.a. sit uegennyttige arbejde på børneafdelingen, på henholdsvis Odense Universitets Hospital, Randers Sygehus og enkelte plejehjem, hvor hun gør et stort arbejde for ældre og demente.


En hospitalsklovn er på mange måder forskellig fra den velkendte cirkusklovn. Hvor cirkus-klovnen optræder for sit publikum med et indstuderet nummer, er hospitalsklovnens vigtigste opgave at observere, lytte og leve sig ind i hver enkel patients reaktioner og følelser. Med sin blide og lidt naive figur kan klovnen spejle disse følelser og få f.eks. barnet til at løsne op i ubehagelige situationer og de voksne til at trække på smilebåndet.

Det er sundt at grine
Når mennesker smiler eller ler, udløses der stoffer i hjernen, som bidrager til at styrke den indre “helbredelseskraft” og immunforsvaret. Derfor har hospitalsklovnens arbejde en virkning på både kort og lang sigt, og erfaringer fra både ind- og udland understøtter da også, at patienter i mange tilfælde kommer sig hurtigere efter f.eks. en operation, når klovnen kommer på banen. Det er med andre ord ikke grebet ud af luften, når vi siger, at “det er sundt at grine”.

Der findes i dag hospitalsklovne på 40 sygehusafdelinger landet rundt. På grund af usikker økonomi løber aftalerne sjældent over længere tid. På Odense Universitetshospital var ordningen truet af lukning med udgangen af maj 2006 på grund af manglende midler.

Prisen indstillet af: Logen Sct. Knud, Odense

Copyright © 2017 · Serapion